Diagnóza rakoviny bude rýchlo vyriešená

17. januára 2022, axon, #rakovina

V oxfordskej štúdii ponúkli riešenie na rýchlu diagnostiku akejkoľvek rakoviny, aj v prípadoch, keď lekári nedokážu zistiť ani miesto, ani formu rakoviny. Metóda sa opiera o špecifické metabolity vylučované len rakovinovými bunkami. Tieto látky identifikujú v krvi špeciálnou metódou nazvanou analýza bolomík v krvi, NMR-AB, využívajúc nukleárnu magnetickú rezonanciu na presné odhalenie týchto látok v krvi, a na presnú diagnostiku typu nádoru.

Bonusom pre pacientov je lacná metodika – mohla by byť dostupná pre každého, aj všeobecného lekára, čím by bolo možné odhaliť ťažko identifikovateľný nádor napríklad aj u pacienta v ambulancii prvého kontaktu – kdekoľvek, aj na našom vidieku.

Predpokladom účinnej eradikácie nádorových ochorení je budovanie dostupných centier bolomických analýz krvi, kam lekári pošlú odobranú krv na bolomickú analýzu.  Po zistení presného typu nádoru by mal byť pacient zaradený do urgentného diagnostikovania miesta nádoru v tele, a urýchleného odborného liečenia podľa typu nádoru.
Dôvodom je stará známa vec – rýchle odhalenie nádoru umožní jeho kompletnú eradikáciu, úplné vyliečenie.
Veľmi efektívne odhaľovanie metastaických ložísk touto metódou umožní včasné zameranie špeciálnych postupov liečby.

Vieme o zákerných rakovinách ktoré nemožno včas identifikovať žiadnymi doteraz dostupnými metódami. Medzi ne patria napríklad malobunkový dlaždicový tumor ktorý narastie kdekoľvek v mikromerítku, a rýchlo metastazuje do životne dôležitých orgánov. Podobný je aj mikrokarcinóm prostaty odhalený až pri liečbe „bolesti chrbta“, alebo rakovina krčka maternice odhalená až po zistení vzdialených metastáz a pod. Problémom sú hrčky v prsníkoch – mnohé prsníky boli zbytočne „odrezané“ pre nejakú hrčku, pričom išlo o malý lokálny zápal liečiteľný antibiotikami. Podobne vyzerá aj prax pri identifikovaní nádorov štítnej žľazy – mnohé sú „len“ zápalovými hrčkami liečiteľnými antibiotikami, a zbytočné odstránenie štítnej žľazy je ďalšie utrpenie. Problémom sú aj rakovinové rozptýlené bunky v mozgu – bývajú zistené až v pokročilom štádiu napríklad pri punkcii mozgomiešneho moku vyšetrovaného pre nejasnú bolesť hlavy. Alebo aj leukemické nádorové bunky vychádzajúce z kostnej drene bývajú identifikované dosť neskoro pri vyšetrovaní iných príznakov…
Vo všetkých týchto prípadoch bolomická analýza krvi by umožnila včasnú a špecifickú liečbu, vrátane poskytnutia veľkej nádeje na úplné vyliečenie.
Život s akýmkoľvek nádorom je vždy veľkou záťažou, a táto záťaž by mohla byť odstránená úplným včasným vyliečením.

Pre odborníkov pridávam citovaný voľne preložený text zo stránok Medscape, s vloženým linkom, ktorým sa prekliknete na originálny text na stránkach Medscape.

_____Citujem:

Krvný test presne odhalí rakovinu u ľudí s nešpecifickými príznakmi
Medscape, Tom Broder, 6. januára 2022

Nový typ diagnostického krvného testu presne odhaľuje rakovinu u pacientov s nešpecifickými symptómami, ako je nevysvetliteľná strata hmotnosti a únava, ako aj rozlišovanie medzi pacientmi s lokalizovaným a metastatickým ochorením. Vďaka tomu ide o prvý krvný test rakoviny na určenie metastáz rakoviny bez predchádzajúcej znalosti primárneho typu rakoviny.

V štúdii publikovanej tento týždeň v časopise Clinical Cancer Research výskumníci z Oxfordskej univerzity analyzovali vzorky krvi od 300 pacientov s nešpecifickými, ale týkajúcich sa symptómov rakoviny, pomocou techniky nazývanej analýza krvi nukleárnou magnetickou rezonanciou metabolomík (NMR-AB).

Na rozdiel od bežných krvných testov na rakovinu, ktoré hľadajú genetický materiál z nádorov, technika založená na NMR-AB využíva magnetické pole a rádiové vlny na analýzu hladín metabolitov v krvi ako biomarkerov na rozlíšenie medzi rôznymi (typmi a) stavmi rakoviny.

Dr. James Larkin, jeden z autorov štúdie, vysvetlil: „Rakovinové bunky majú jedinečné metabolomické „odtlačky prstov“ v dôsledku ich odlišných metabolických procesov. Až teraz začíname chápať, ako možno metabolity produkované nádormi použiť ako biomarkery na presnú detekciu rakoviny.“
V štúdii NMR-AB založenej na NMR boli správne detekované prítomné solídne nádory u 19 z 20 pacientov.
U týchto pacientov tiež identifikovali metastázy s presnosťou 94 %.

Autori zdôrazňujú, že techniky budú potrebovať testovanie na väčšej skupine pacientov, aby sa potvrdili výsledky a vyhodnotila užitočnosť testu v širšom klinickom kontexte.

Táto technika sa však javí ako sľubná, ako rýchly a lacný test, ktorý umožní včasnú detekciu rakoviny u pacientov pred vykonaním konvenčného zobrazovania. Mohlo by to tiež umožniť lekárom rýchlejšie identifikovať pacientov, ktorí môžu mať prospech z liekov určených na liečbu metastatického ochorenia.

Rýchle diagnostické cesty Metabolomickej Analýzy NMR môžu byť obzvlášť užitočné pri diagnostike rakoviny u ľudí s nejasnými alebo nešpecifickými príznakmi a symptómami, ako je nevysvetliteľná únava alebo strata hmotnosti, pretrvávajúca nevoľnosť, alebo nová atypická bolesť.

Súčasné spôsoby diagnostiky rakoviny sa spoliehajú na orgánovo špecifické príznaky, ako je hemoptýza alebo hematúria, alebo klinicky hmatateľné abnormality, ako sú hrčky v prsníku. Ak sú príznaky nešpecifické, môže byť ťažké zistiť, ku ktorému špecialistovi by mal byť pacient odoslaný.

Pacienti môžu pred stanovením diagnózy mnohokrát prechádzať medzi praktickým lekárom a nemocnicou. Strediská rýchlej diagnostiky sa zavádzajú po celom Anglicku, aby urýchlili diagnostiku rakoviny a poskytli cestu odporúčania pre pacientov, ktorí by inak nemuseli spĺňať podmienky na urgentné odporúčanie. Ale stále môže byť ťažké diagnostikovať rakovinu bez orgánovo špecifických symptómov na priame vyšetrenie.

Metabolomické testovanie (NMR-AB) má potenciál ponúknuť rýchly a ľahko spravovateľný spôsob triedenia pacientov s nejasnými príznakmi bez toho, aby bolo známe konkrétne miesto v tele, čo lekárom umožňuje uprednostniť tých pacientov, ktorí vyžadujú invazívne ošetrenia.

Dr Fay Probert, vedúci výskumu oxfordskej štúdie, povedal:
„Táto práca popisuje nový spôsob identifikácie rakoviny. Cieľom je vytvoriť test na rakovinu, aký si môže vyžiadať každý praktický lekár. Predpokladáme, analýza metabolík v krvi s využitím NMR umožní presné, včasné a nákladovo efektívne uprednostnenie pacientov s podozrením na rakovinu. Mohlo by umožniť cielene odhaliť chorobu pacientov včasnými dodatočnými informáciami, ktoré tento test poskytuje o chorobe.“

______ koniec citátu, pre odbornú diskusiu a kontakty si kliknite na vyššie vložený link.

Môj ekonomicko-sociálno-zdravotnícky dodatok:

Dúfam, rozhýbu sa aj naše odborné kruhy (akadémia vied, onkológovia) v prospech lekárov (lacná, ľahká a jednoznačná diagnóza) a v prospech našich občanov (rýchle a úplné vyliečenie nádorového ochorenia).

Odhad z praxe: Zaradením Metabolomickej analýzy krvi metódou NMR do rutinného preventívneho zdravotného vyšetrenia by zdravotné poisťovne ušetrili až 80 % nákladov doteraz ročne vynaložených na liečbu a „údržbu“ onkologických pacientov.